Beschermd monument

Hoekhuis met trapgevels

Beschermd monument van tot heden

ID
12271
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12271

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 26-04-2002  ID: 3842

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het hoekhuis van de Heilige-Geeststraat met Sint-Salvatorskerkhof, bestaande uit een samenstel van twee herenhuizen opklimmend tot de 16de-17de eeuw.



Waarden

Het hoekpand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als - naar verluidt - enige woning in de Brugse binnenstad die een merkwaardig art-decosalon van 1934 met aankleding van de Kortrijkse firma Kunstwerkstede Gebroeders De Coene bewaart, onder meer getypeerd door de originele wandmeubelen, het parket en verlichtingsarmaturen. Een tweede, empiregetint salon van dezelfde ontwerpers is uitgevoerd volgens een ter plaatse bewaard ontwerp en bewaart onder meer nog een volutenschouw met op de boezem de originele spiegel.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een imposant hoekpand dat in kern opklimt tot de 16de-17de eeuw confer de aanwezigheid van de kelders, moer-, strijk- en kinderbalken, en het oorspronkelijke, deels ingekapselde dakgebinte. De huidige trapgevels het resultaat zijn van twee verfraaiende restauraties in neobarokke stijl van respectievelijk 1927 en 1934. Een kamer op de bovenverdieping bewaart een gotische (originele ?) schouw met van kopjes voorziene wangen.

sociaal-culturele waarde

de ligging van het pand op de hoek aan het koor van de Sint-Salvatorskathedraal verleent het pand een uitzonderlijk, beeldbepalend karakter.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoekhuis met trapgevels

Heilige-Geeststraat 1 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen van vijf traveeën en twee bouwlagen en een breedhuis op L-vormige plattegrond met binnenplaats, tevens toegankelijk via het Sint-Salvatorskerkhof, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.