Stadswoning De Zonne

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het hoekhuis van Hoogstraat met Mallebergplaats, genaamd De Zonne.

Waarden

Het hoekpand, zogenaamd De Zonne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een 16de-eeuws (?) pand met een 17de-eeuwse trapgevel. De trapgevel vervangt een houten gevel en illustreert het versteningsproces. De 16de-eeuwse (?) zijgevel getypeerd door een opvallende overkraging en Brugse traveenissen is erg merkwaardig. Het huis bewaart 16de-eeuwse constructieve elementen zoals onder meer de kelder, de balklagen en het dakgebinte.

Hoogstraat 5 (Brugge)
Diephuis van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Oude kern uit de 16de eeuw, zie zijgevel met onder meer overkragende verdieping en beluikte kelderopening met in de stoep ingewerkte toegangstrap. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1976-1977 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge)