Herenhuis Den Schoofhuyt

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis Den Schoofhuyt, dat bestaat uit een samenstel van de voormalige huizen Den Huul en De Koe.

Waarden

Het pand, Den Huul en De Koe, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een voorbeeld van een herenhuis met een rijke geschiedenis die opklimt tot het einde van de 14de eeuw. Deze imposante lijstgevel heeft een fraai uitgewerkte poortrisaliet met balkonvenster en is voorzien van smeedwerk in empirestijl, wat zeldzaam is voor Brugge. De achtergevel is opengewerkt met een Venetiaans venster voorzien van een empireleuning. Het interieur wordt getypeerd door de traditionele planindeling en ruimtewerking met een empireaankleding.

Hoogstraat 37, Verversdijk 1 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw; in 1846 verhogen van de lage poorttravee met één en een halve bouwlaag.