Duitse bunker

Duits manschappenverblijf Eerste Wereldoorlog

De bescherming omvat een Duits manschappenverblijf uit de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

Het Duits manschappenverblijf (W.O.I) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De ·Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

in casu architectuurhistorische waarde:

Als zijnde een mooi bewaard Duits manschappenverblijf aan het IJzerfront. Opvallend zijn de gaaf bewaarde golfplaten die steunen op de zijmuren, de gebogen vormen van deze golfplaten die ook terugkeren in de vorm van het dak en de deuropeningen, de haken die dienden om bedsystemen op te hangen, de openingen in de gedeelde binnenmuur voor het plaatsen van een kachel, enz.

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een Duits manschappenverblijf dat in 1916 net achter de tweede Duitse verdedigingsstelling was opgetrokken. Samen met de vlakbij bewaarde mitrailleurspost langs de Oostendestraat herinnert de bunker aan de vele Duitse verdedigingswerken, die tijdens de oorlog werden uitgebouwd ten oosten van de IJzer.

Duits manschappenverblijf II. Stellung

Walestraat 4 (Diksmuide)
Duits betonnen manschappenverblijf dat in 1916 net achter de tweede Duitse verdedigingsstelling was opgetrokken. Opvallend zijn de gaaf bewaarde golfplaten die steunen op de zijmuren, de gebogen vormen van deze golfplaten die ook terugkeren in de vorm van het dak en de deuropeningen, de haken die dienden om bedsystemen op te hangen en de openingen in de gedeelde binnenmuur voor het plaatsen van een kachel.