Beschermd monument

Onderpastorie of kapelanie Sint-Rictrudisparochie

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden
ID: 12299   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12299

Besluiten

Geografisch pakket Reninge
definitieve beschermingsbesluiten: 27-05-2005  ID: 4393

Beschrijving

De voormalige onderpastorie of kapelanie te Reninge, is beschermd als monument.Waarden

De voormalige kapelanie met aansluitend poortje, gelegen in het reeds beschermde dorpsgezicht, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De onderpastorie of kapelanie van Reninge vormt een goed voorbeeld van de historiserende wederopbouwarchitectuur met regionalistische inslag. Deze erg traditionele architectuur wordt onder meer gekenmerkt door het verzorgde metselwerk en houtwerk: de verzorgde (kruis) kozijnen met beluikte (beneden) vakken, op afzaat en verdiept in tudor- en korfboognissen.
Als zijnde een kapelanie die na de Eerste Wereldoorlog door de gemeente Reninge gebouwd wordt met de wederopbouwgelden voor een vernietigd huis, alhoewel de kapelanie als dusdanig niet terugggaat op een vooroorlogs gebouw is ze duidelijk geïnspireerd op de 17de-eeuwse pastorie aan de andere zijde van de kerk waarvan ze het pendant vormt.
Als zijnde een kapelanie die een representatief voorbeeld vormt van het latere oeuvre van de Oostendse architecten Charles pil (1867-1949) en Henri Carbon (1882-1950). Deze architecten vervulden een belangrijke rol in de wederopbouw van Reninge, en bij uitbreiding van die in de hele frontstreek.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kapelanie die samen met de pastorie en de Sint-Rectrudiskerk één van de meest beeldbepalende en tevens architecturaal het fraaist uitgewerkte elementen binnen het dorp Reninge vormt, dat gekenmerkt wordt door de wederopbouwarchitectuur.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Onderpastorie of kapelanie Sint-Rictrudisparochie

Dorpplaats 15 (Lo-Reninge)
Voormalige onderpastorie of kapelanie. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.