beschermd monument van tot heden
Geografisch pakket Reninge
definitieve beschermingsbesluiten: 27-05-2005 ID: 4393
De voormalige onderpastorie of kapelanie te Reninge, is beschermd als monument.
De voormalige kapelanie met aansluitend poortje, gelegen in het reeds beschermde dorpsgezicht, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
Als zijnde een kapelanie die samen met de pastorie en de Sint-Rectrudiskerk één van de meest beeldbepalende en tevens architecturaal het fraaist uitgewerkte elementen binnen het dorp Reninge vormt, dat gekenmerkt wordt door de wederopbouwarchitectuur.
in casu architectuurhistorische waarde:
De onderpastorie of kapelanie van Reninge vormt een goed voorbeeld van de historiserende wederopbouwarchitectuur met regionalistische inslag. Deze erg traditionele architectuur wordt onder meer gekenmerkt door het verzorgde metselwerk en houtwerk: de verzorgde (kruis) kozijnen met beluikte (beneden) vakken, op afzaat en verdiept in tudor- en korfboognissen.
Als zijnde een kapelanie die na de Eerste Wereldoorlog door de gemeente Reninge gebouwd wordt met de wederopbouwgelden voor een vernietigd huis, alhoewel de kapelanie als dusdanig niet terugggaat op een vooroorlogs gebouw is ze duidelijk geïnspireerd op de 17de-eeuwse pastorie aan de andere zijde van de kerk waarvan ze het pendant vormt.
Als zijnde een kapelanie die een representatief voorbeeld vormt van het latere oeuvre van de Oostendse architecten Charles pil (1867-1949) en Henri Carbon (1882-1950). Deze architecten vervulden een belangrijke rol in de wederopbouw van Reninge, en bij uitbreiding van die in de hele frontstreek.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Onderpastorie of kapelanie Sint-Rictrudisparochie [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12299 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.