Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Domein Dekeyser

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Domein De Keyser met herenhuis

Beschrijving

Domein Dekeyser is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het herenhuis met bijgebouwen en omgevend beboomd park.

Waarden

Het zogenaamde domein Dekeyser met erin opgenomen herenhuis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het ensemble neoclassicistisch herenhuis met omgevend beboomd park is een typische 19de-eeuwse component van het dorpsbeeld te Ichtegem. Dit 'document' vormt een beeldbepalende schakel in de evolutie van de dorpsaanleg; het fungeert er als blikvanger vanaf het marktplein.

Domein Dekeyser

Koekelarestraat 2 (Ichtegem)
Beeldbepalend vrijstaand neoclassicistisch herenhuis met naastgelegen koetshuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1867. De tuin is vanaf de straat toegankelijk via smeedijzeren hekwerk tussen vierkante bakstenen pijlers. De notariswoning is opgevat als een dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak, met een witgeschilderde en bepleisterde voorgevel. Voormalig koetshuis in roodbakstenen metselwerk ten oosten van het woonhuis.