Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Domein Dekeyser

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 18-10-1995 tot heden

Domein De Keyser met herenhuis
definitieve beschermingsbesluiten: 18-10-1995  ID: 2935

Beschrijving

Domein Dekeyser is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het herenhuis met bijgebouwen en omgevend beboomd park.

Waarden

Het zogenaamde domein Dekeyser met erin opgenomen herenhuis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het ensemble neoclassicistisch herenhuis met omgevend beboomd park is een typische 19de-eeuwse component van het dorpsbeeld te Ichtegem. Dit 'document' vormt een beeldbepalende schakel in de evolutie van de dorpsaanleg; het fungeert er als blikvanger vanaf het marktplein.

sociaal-culturele waarde

Is de bescherming van

Domein Dekeyser

Koekelarestraat 2 (Ichtegem)
Beeldbepalend vrijstaand neoclassicistisch herenhuis met naastgelegen koetshuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1867. Samen met het omliggend park beschermd als dorpsgezicht. De woning en het koetshuis zijn beschermd als monument.