Domein Dekeyser: notariswoning met koetshuis

Woning Dekeyser met aanhorigheden

De bescherming als monument omvat de notariswoning met koetshuis.

Waarden

Huis Dekeyser met aanhorigheid is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een vrij gaaf bewaard neoclassicistisch herenhuis met afhankelijkheid, een typisch 19de-eeuwse component in de dorpskom.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalende schakel in de evolutie van de dorpsaanleg en een blikvanger vanaf het dorpsplein.

Domein Dekeyser

Koekelarestraat 2 (Ichtegem)
Beeldbepalend vrijstaand neoclassicistisch herenhuis met naastgelegen koetshuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1867. De tuin is vanaf de straat toegankelijk via smeedijzeren hekwerk tussen vierkante bakstenen pijlers. De notariswoning is opgevat als een dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak, met een witgeschilderde en bepleisterde voorgevel. Voormalig koetshuis in roodbakstenen metselwerk ten oosten van het woonhuis.