Herenhuis

Herenhuis met tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis met garage, bijgebouw en tuin met tuinafsluiting, kippenhok, prieeltje en serre.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een statig herenhuis met bijhorende tuin centraal gelegen in de dorpskern van Eernegem. Het oorspronkelijke volume van circa 1874, gebouwd in opdracht van een timmerman, werd uitgebreid met een wintertuin. De andere bijgebouwen dateren van circa 1945.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een merkwaardig en gaaf bewaard voorbeeld van een herenhuis voorzien van een beraapte lijstgevel in combinatie met bepleisterde en witbeschilderde gevelelementen. De gevel wordt sterk horizontaal belijnd door de doorgetrokken onderdorpels en een hoofdgestel bestaande uit een bepleisterde en witbeschilderde fries en een kroonlijst rustend op gegroefde S-vormige consoles waartussen tandlijst. Het schrijnwerk heeft een sierlijke vormgeving en is fraai uitgewerkt.
Als zijnde een opmerkelijk voorbeeld van een halfvrijstaand dubbelhuis met enfilade van salons voorzien van een opvallende aankleding in eclectische stijl. Elke ruimte heeft zijn specifieke stijlaccenten in onder meer neoclassicistische en art-decostijl.
In de tuin bevinden zich een uitzonderlijk voorbeeld van een kippenhok en een prieeltje. Beiden zijn opgebouwd uit imitatieboomstammen en bakstenen invulling. Het prieeltje is een halfopen volume met een achthoekige plattegrond.
De tuin werd ontworpen rond een centrale as, doorheen de volledige tuin. De private siertuin heeft een zeer besloten karakter met voornamelijk lage planten en struiken rond een centraal gazon. De private tuin aan de straatzijde heeft eerder hogere bomen en struiken. De nutstuin met boomgaard achteraan is opgebouwd rond twee assen loodrecht op elkaar en gemarkeerd met lage fruitbomen; één van de assen leidt naar een paviljoentje.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalend en herkenbaar volume in de dorpskern van Eernegem, die de leef- en wooncultuur in de 19de en de 20ste eeuw illustreert die duidelijk waarneembaar is in het interieur.
Grote tuin horende bij een herenhuis, die de status accentueerde en tevens diende voor de eigen voorziening. De tuin zelf omvat een deel siertuin en een deel nutstuin met boomgaard.

Herenhuis

Westkerkestraat 9 (Ichtegem)