Site met losse bestanddelen: landhuis en kapel

Landhuis en kapel

De bescherming als monument omvat het landhuis en de kapel.

Waarden

Het voormalig landhuis en de kapel zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een voormalig landhuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1860 door de familie Declerck uit Kortrijk. De nabijgelegen kapel werd door dezelfde familie circa 1871 gebouwd. Beide gebouwen zijn opgetrokken in een zeer verzorgd metselwerk waarbij rode en gele baksteen werden gecombineerd onder meer voor het verfraaien van de gevel, de horizontale gevelbelijning en de omlijsting van de muuropeningen.
De kapel is een fraai en goed bewaard voorbeeld van een vrij grote kapel gebouwd circa 1871. Het gebouw wordt getypeerd door het verzorgd materiaalgebruik, onder meer rode en gele baksteen en blauwe gesinterde baksteen en Oegstgeesterpannen wat zeer uitzonderlijk is.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalend en authentiek geheel bestaande uit een voormalig landhuis en kapel.
Het landhuis is een representatief voorbeeld van de luxueuze levensstijl van de gegoede burgerij die hun stempel hebben gedrukt op het patrimonium in het landelijke Bekegem.
De kapel behoort tot het kwetsbare kleine culturele en historische erfgoed, het is een tastbare getuige van een volksdevotie en geloofsovertuiging en aldus verbonden met de cultuurhistorische traditie.

Is de omvattende bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Zeeweg (Ichtegem)
Toegankelijke éénbeukige kapel, gebouwd circa 1871. Roodbakstenen volume in combinatie met gele baksteen voor het verfraaien van de gevel.

Site met losse bestanddelen

Zeeweg 2 (Ichtegem)
Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen. In 1860 splitsing van het bestaande woonhuis in "huis" en "stallingen" en bouwen van een kleine dwarse stalling en een achterliggende cichoreifabriek. Omstreeks 1871 wordt het nabijgelegen kapelletje gebouwd.