Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Het Marchiennegoed met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Kasteel, pastorie Sint-Rictrudisparochie, boerenwoning 't Marchiennegoed met omgeving en dorpskern van Reninge

Beschrijving

De omgeving van de boerenwoning, met inbegrip van het erf, de nutsgebouwen, de boomgaard en de omwalling van de hoeve het Marchiennegoed te Reninge, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van het boerenhuis, met inbegrip van het erf, de nutsgebouwen, de boomgaard en de omwalling van de hoeve zogenaamd 't Marchiennegoed, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde van oudsher wezenlijke elementen van de landbouwuitbating.

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.

Is de omvattende bescherming van

Knotbomenrijen van zwarte populier bij Marchiennegoed

Sint-Corynstraat (Lo-Reninge)
Bij de hoeve Marchiennegoed bevinden zich meerdere knotbomenrijen van zwarte populier bij de perceelranden, de omwalling rond de hoeve en de drinkpoel aan de straat. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.