Hoeve Het Marchiennegoed: boerenwoning

Besluiten

Kasteel, pastorie Sint-Rictrudisparochie, boerenwoning 't Marchiennegoed met omgeving en dorpskern van Reninge

De boerenwoning van hoeve het Marchiennegoed te Reninge, is beschermd als monument.

Waarden

Het boerenhuis van de hoeve zogenaamd 't Marchiennegoed, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een voormalige uithoeve van de Noordfranse abdij van Marchienne en als zijnde een merkwaardig, gaaf bewaard 18de-eeuws boerenhuis.

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.