Dorpskom Reninge

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 23-11-1994 tot heden

Dorpplaats, Ieperstraat, Lostraat, Peperstraat, Sint-Maarten, Zwartestraat (Lo-Reninge)

De dorpskom van Reninge is beschermd als dorpsgezicht.

Arbeidershuis uit de jaren 1920

Peperstraat 13, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Laag arbeidershuis (jaren 1920) onder pannen zadeldak. Getoogde muuropeningen onder strek van lichtere baksteen, bewaard houtwerk met T-indeling. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Arbeidershuizen

Peperstraat 3-5, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Lage arbeidershuizen (jaren 1920) met markerende poorten onder I-profiel, nummer 5 met buurtwinkeltje.

Burgerhuis met 19de-eeuwse kern

Dorpplaats 21, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Burgerhuis met 19de-eeuwse kern, mogelijk het huis bij de vooroorlogse brouwerij Criem. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Gedenkzuil voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

Dorpplaats zonder nummer, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Hardstenen gedenkzuil met kruis en gedrapeerde lijkwade voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Gemeentehuis van Reninge

Dorpplaats 7, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Voormalig gemeentehuis van Reninge, nu ontmoetingscentrum. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Heropgebouwd burgerhuis

Dorpplaats 4, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Heropgebouwd burgerhuis op de plaats van het in 1914-1915 vernietigde brouwershuis Grimmelprez. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Hoekpand uit de jaren 1920

Dorpplaats 22, 23, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Laag hoekpand uit de jaren 1920 op de plaats van de vooroorlogse herberg en bedrijfsgebouwen van de brouwerij Criem. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Peperstraat 1, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Hoekpand uit de jaren 1920. Gele baksteenbouw onder pannen schilddak. Rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen, bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Voorts getrapt dakvenster en uitgewerkte schoorsteentravee. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Kapellen in de kerkhofmuur

Kapellen in de kerkhofmuur, in hun huidige vorm uit de jaren 1920, doch teruggaand op vooroorlogse exemplaren.

Kasteel Vilain

Dorpplaats 1, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Beschermd als monument en opgenomen binnen het dorpsgezicht bij M.B. van 23.11.1994. Alleenstaand kasteel in regionale Vlaamse renaissancestijl in kern van circa 1627 met ten noorden een beboomde tuin die door middel van een gemetste tuinmuur van de straat afgesloten wordt.

Klooster der zusters annuntiaten met lagere school

Ieperstraat 7, 7A, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Klooster der zusters annuntiaten met lagere school. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994. In 1816 wordt een zusterklooster met bijgaande "School der Barmhartigheid" gesticht door Eerwaarde Heer Petrus Jacobus De Clerck (geboren in 1742 te Reninge).

Laag arbeidershuis

Peperstraat 6, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Laag arbeidershuis (jaren 1920) onder pannen zadeldak. Roodbeschilderd bakstenen parement, poortje. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Mechanische maalderij met markerende schoorsteen

Zwartestraat zonder nummer, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Voormalige mechanische maalderij met markerende schoorsteen, grotendeels heropgebouwd in de jaren 1920. De maalderij vormt een eenheid met het samenstel van burgerhuizen aan de Dorpplaats nummers 2-3 op de hoek met de Zwartestraat (nummer 3 voorheen "Herberg St-Hubert"). Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Monument voor kunstschilder Matthijs de Visch

Monument voor de te Reninge geboren kunstschilder Matthijs de Visch (1701-1765). Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Onderpastorie of kapelanie Sint-Rictrudisparochie

Dorpplaats 15, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Voormalige onderpastorie of kapelanie. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

Parochiekerk Sint-Rectrudis

Dorpplaats 1a, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Sint-Rectrudiskerk beschermd als monument bij K.B. van 29.03.1974 en opgenomen binnen het beschermd dorpsgezicht (M.B. 23.11.1994). Georiënteerd bedehuis te midden van kerkhof volledig omringd door geelbakstenen muurtje met ezelsrug.

Pastorie Sint-Rictrudisparochie

Dorpplaats 19, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Pastorie beschermd als monument en opgenomen in het dorpsgezicht bij M.B. van 23.11.1994. Pastorie van 1640 (zie jaarankers op vooroorlogse foto) in regionale Vlaamse renaissancestijl, naar verluidt opgetrokken in opdracht van de Noord-Franse abdij van Marchiennes. Zwaar beschadigd tijdens Eerste Wereldoorlog en in de vroege jaren 1920 op historiserende wijze gerestaureerd.

Samenstel van dorpswoningen

Dorpplaats 2, 3, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Samenstel van (hoek)panden heropgebouwd in de jaren 1920, een eenheid vormend met de maalderij aan de Zwartestraat.

Samenstel van drie dorpswoningen

Ieperstraat 1-5, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Samenstel van drie dorpswoningen uit het begin van de 20ste eeuw. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994. Roodbakstenen lijstgevels met korfbogige muuropeningen, deels bewaard houtwerk.

Waarden

De dorpskern van Reninge is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde dorpskom met nog uitgesproken landelijk karakter, in feite nauwelijks verschillend van de 18de-eeuwse situatie zoals vastgelegd op de Ferrariskaart (1770-1778), en met typische componenten als de kerk middenin het kerkhof, de pastorie en de traditionele dorpsbebouwing.