Vuurtoren

Gemeente Knokke-Heist
Locatie Elizabetlaan zonder nummer (Knokke-Heist)
Alternatieve naam Grote vuurtoren

Vuurtoren

Elizabetlaan zonder nummer, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Opgetrokken in 1907 in het kader van de afwerking van de haven van Zeebrugge wat een nieuwe bebakening van de havengeul vereiste.

Typologievuurtorens
Dateringvóór WO I

De vuurtoren is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier worden de historische, industrieel-archeologische en artistieke waarde als volgt beschreven:
De historische waarde van de vuurtoren: "als oudste vuurtoren aan de Belgische kust (opgetrokken in 1907 naar ontwerp van de gebroeders Grendel)". De industrieel-archeologische waarde: "als eerste constructie in gewapend beton aan de Belgische Kust en als één der eerste betonconstructies in België". De artistieke waarde: "gezien de originele Jugendstil-getinte verwerking van dit materiaal, aangevuld met louter decoratief gebruik van baksteen".

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000405, Vuurtoren (1981).

De vuurtoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: