Parochiekerk Sint-Vincentius: orgel

Het orgel van de parochiekerk Sint-Vincentius is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de inherente kunsthistorische en wetenschappelijke waarde van het orgel in de Sint-Vincentiuskerk als volgt werd gemotiveerd: “als typisch instrument uit de late nabloei van het rococo, en vermoedelijk gebouwd rond 1859; werkstuk van CH. L. Van Houtte uit Waregem en onmisbare schakel in de West-Vlaamse orgelbouwgeschiedenis uit de 19de eeuw; treffende getuigen van degelijk orgelbouwvakmanschap; eerlijke getuige van sobere doch degelijke orgelbouwkunst uit de arme tijd van het begin- en het midden van de 19de eeuw; sprekende getuige van de traditiegebonden orgelfractuur van CH. L. Van Houtte.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000515, Orgel van de Sint-Vincentiuskerk, advies KCML (1985).

Waarden

Het orgel in de Sint-Vincentiuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Parochiekerk Sint-Vincentius met kerkhof

Ramskapellestraat 59 (Knokke-Heist)
Georiënteerd kerkgebouw gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met afzomende rode en groene beuken en oudere leilinden naar het portaal. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang, bestaande uit kapelletjes te dateren in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Het huidige kerkgebouw bewaart de 13de- of 14de-eeuwse westtoren, en de neogotisch getinte kerk, die naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Pierre Buyck werd gebouwd in 1863-1864 ter vervanging van de 16de-eeuwse kerk.