Beschermd monument

Parochiekerk Sint-Vincentius: orgel

Beschermd monument van 03-06-1986 tot heden

ID: 12334   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12334

Besluiten

Parochiekerk Sint-Vincentius: orgel
{'uri': u'https://id.erfgoed.net/thesauri/besluittypes/13', 'label': u'definitieve beschermingsbesluiten'}: 03-06-1986  ID: 2141

Beschrijving

Het orgel van de parochiekerk Sint-Vincentius is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de inherente kunsthistorische en wetenschappelijke waarde van het orgel in de Sint-Vincentiuskerk als volgt werd gemotiveerd: “als typisch instrument uit de late nabloei van het rococo, en vermoedelijk gebouwd rond 1859; werkstuk van CH. L. Van Houtte uit Waregem en onmisbare schakel in de West-Vlaamse orgelbouwgeschiedenis uit de 19de eeuw; treffende getuigen van degelijk orgelbouwvakmanschap; eerlijke getuige van sobere doch degelijke orgelbouwkunst uit de arme tijd van het begin- en het midden van de 19de eeuw; sprekende getuige van de traditiegebonden orgelfractuur van CH. L. Van Houtte.”

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000515, Orgel van de Sint-Vincentiuskerk, advies KCML (1985).


Waarden

Het orgel in de Sint-Vincentiuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

-

wetenschappelijke waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Parochiekerk Sint-Vincentius

Ramskapellestraat 59 (Knokke-Heist)
Georiënteerd kerkgebouw gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met afzomende rode en groene beuken en oudere leilinden naar het portaal. Bewaarde grafstenen uit eind 19de eeuw/ begin 20ste eeuw.