Bethleem Farm East Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Mesen
Deelgemeente Mesen
Straat Rijselstraat
Locatie Rijselstraat zonder nummer (Mesen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33016/701.1
  • OW002797

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Bethleem Farm Cemetery

Rijselstraat zonder nummer, Mesen (West-Vlaanderen)

De begraafplaats Farm East iets ten noordoosten van 'Bethleem Farm' werd aangelegd door Australische eenheden, nadat de 3de Australische divisie de boerderij kon veroveren op 7 juni 1917 (tijdens de Mijnenslag).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Bethleem Farm (East) Cemetery te Mesen, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Bethleem Farm East Cemetery met toegangspad, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Kleinste Britse militaire begraafplaats voor 43 Australiërs en 1 dode uit het Verenigd Koninkrijk. De begraafplaats werd aangelegd nadat de 3de Australische divisie de Bethleem Farm had kunnen veroveren op 7 juni 1917, de dag van de befaamde Mijnenslag. De meeste doden van deze begraafplaats zijn omgekomen op 8 en 10 juni.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse begraafplaats, ontworpen door G.H. Goldsmith. Het is een kleine, ommuurde begraafplaats met L-vormig grondplan. Centraal staat het Cross of Sacrifice, geflankeerd door 2 haagbeuken. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.