Beschermd monument

Bethleem Farm East Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

ID
12335
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12335

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 22-01-2009  ID: 4580

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Bethleem Farm (East) Cemetery te Mesen, is beschermd als monument.Waarden

Britse militaire begraafplaats Bethleem Farm East Cemetery met toegangspad, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Kleinste Britse militaire begraafplaats voor 43 Australiƫrs en 1 dode uit het Verenigd Koninkrijk. De begraafplaats werd aangelegd nadat de 3de Australische divisie de Bethleem Farm had kunnen veroveren op 7 juni 1917, de dag van de befaamde Mijnenslag. De meeste doden van deze begraafplaats zijn omgekomen op 8 en 10 juni.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse begraafplaats, ontworpen door G.H. Goldsmith. Het is een kleine, ommuurde begraafplaats met L-vormig grondplan. Centraal staat het Cross of Sacrifice, geflankeerd door 2 haagbeuken. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Bethleem Farm Cemetery

Rijselstraat zonder nummer (Mesen)
De begraafplaatsen Farm East en Farm West, werden aangelegd leem Farm' werd aangelegd, nadat de 3de Australische divisie de 'Bethleem Farm'-hoeve en de omgevingde boerderij kon veroveren op 7 juni 1917 (tijdens de Mijnenslag). Beide begraafplaatsen zijn een ontwerp van G.H. Goldsmith.