Beschermd monument

The Island of Ireland Peace park

Beschermd monument van tot heden

ID
12338
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12338

Besluiten

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 01-07-2009  ID: 4634

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het nationaal gedenkteken The Island of Ireland Peace Park te Mesen, is beschermd als monument.Waarden

The Island of Ireland Peace Park is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
De site heeft zijn historische voedingsbodem gevonden in de Mijnenslag van 7 juni 1917, toen de 2 gezworen politieke vijanden, de katholieke 16de (Ierse) Divisie en de protestantse 36ste (Ulster) Divisie zij aan zij vochten in de omgeving van Wijtschate. Gezien de (toenmalige) moeilijke situatie in het verscheurde Ierland is dit niet evident te noemen. Het gedenkteken wil een nationaal gedenkteken zijn, waarbij alle Ieren herdacht worden ongeacht afkomst, religie of militaire eenheid. Het vredespark met toren werd in 1998 onthuld door de Ierse president McAleese, de Britse Queen Elizabeth II en de Belgische koning Albert II, op zich een gebeurtenis met grote historische waarde, zeker in het licht van de recente geschiedenis van Ierland.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke, in casu artistiek-landschappelijke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Het vredespark met toren, ontworpen door de Ierse architect John O'Grady en de Ieperse architect Toon Breyne, zit volgestouwd met symboliek die getuigt van een sobere, doch zeer doordachte aanleg, rekening houdend met historische achtergronden en politieke gevoeligheden. Voorbeelden zijn de keuze voor een Round Tower, een typisch Iers element dat sterk opvalt in het Vlaamse landschap, het gebruik van stenen van het Saint Mary's Hospital te Mullingar, de onvolledige cirkelvormige aarden wal bij de steen met de peace pledge als verwijzing naar prehistorische ringforten, de positionering van de toren en de steen met de peace pledge, het gebruik van Irish Yew (taxus) in de aanplanting, de kaart van het Ierse eiland zonder enige scheidingsgrens, etc.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

The Island of Ireland Peace park

Armentierssteenweg (Mesen)
'The Island of Ireland Peace Park' of het 'Ierse vredespark' wil een nationaal gedenkteken zijn waarbij alle Ieren herdacht worden die omgekomen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, en dit zonder rekening te houden met afkomst, religie of militaire eenheid. Het gedenkteken met een 'round tower', naar ontwerp van de architecten John O'Grady en Toon Breyne, werd in 1998 ingehuldigd.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.