Kasteeldomein van Heule: landhuis

Geografisch pakket Kortrijk

Beschrijving

Het kasteel van Heule, gelegen langs de Heulsekasteelstraat te Heule, is beschermd als monument. Het omliggend park is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het zogenaamde kasteel van Heule is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van een eind 19de-eeuwse landhuis van de burgerij. Het interieur geeft een duidelijk beeld van de leefwijze van de burgerij op het eind van de 19de eeuw.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een typisch landhuis opgetrokken tussen 1883-1895 in eclectische stijl door de belangrijke Heulse familie Goethals.
Als zijnde een belangrijke historische site gelegen in het centrum van Heule.
Als zijnde een landhuis met een rijk eclectische aankleding confer het trappenhuis, het salon met neo-Vlaamserenaissance-aankleding met typische balkenroostering, lambrisering met briefpanelen en fraai uitgewerkte schouwmantel en het salon met meer neoclassicistische aankleding met rijk uitgewerkt bepleisterd plafond.

Kasteeldomein van Heule

Heulsekasteelstraat 1, 5 (Kortrijk)
Het kasteel van Heule werd tussen 1883-1895 opgetrokken in eclectische stijl door de belangrijke Heulse familie Goethals. Een laat 19de-eeuws park met vijver, gazons en een groep moerascipressen omgeeft het kasteel. Ten noordwesten van het landhuis bevindt zich het voormalige koetshuis op U-vormige plattegrond.