Stadspomp

Geografisch pakket Oudenburg

De stadspomp te Oudenburg, is beschermd als monument.

De stadspomp is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De stadspomp is een getuige van de 19de-eeuwse visie op hygiëne en volksgezondheid, waarbij de overheid subsidies uitreikt aan de gemeentes voor de sanering van de openbare ruimte. Het is de enige stadspomp die in de 19de eeuw in Oudenburg werd opgericht.

artistieke waarde

Arduinen stadspomp bestaande uit vijfzijdige pomp met daarvoor een laag rond waterbekken, geplaatst tegen een plaatvormige structuur met aan voor- en achterzijde rijke neorenaissancistische ornamentiek, in aansluiting bij de toenmalige kunststroming.

Stadspomp

Marktplein (Oudenburg)
Stadspomp opgericht op het Marktplein in 1861, ter vervanging van een oudere pomp waarvan de huidige schandpaal deel uitmaakte. In 1859 beslist de gemeenteraad van Oudenburg om een nieuwe stadspomp op te richten op de Markt.