Eclectische herenwoning

Geografisch pakket Oudenburg

Beschrijving

De eclectische herenwoning naar ontwerp van architect C. Pil te Oudenburg, is beschermd als monument.

Herenwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Rond 1900 kiest de burgerij van Oudenburg bijna unaniem voor architect C. Pil om uiting te geven aan hun vermogen: de creaties van deze architect zijn voor Oudenburg uitzonderlijk omdat ze vrijwel de enige gebouwen in Oudenburg zijn die expliciet aansluiten bij de gangbare architectuurstijl. De woning toont aan dat de notabelenwoonsten in landelijke dorpen zich analoog ontwikkelen met de stadsarchitectuur. Deze herenwoning is het best bewaarde voorbeeld in Oudenburg, opgesteld op een voor het centrum beeldbepalende plaats, nabij de Zandvoordebrug.

artistieke waarde

Het herenhuis is een realisatie uit het architecturaal oeuvre van C. Pil (Oostende) van circa 1900. Pil is een van de meest productieve bouwmeesters in de grote bouwcampagnes in de nieuwe stadsuitbreidingen van Oostende. Circa 1900 ontwerpt hij eclectische burger- en herenwoningen, die in Oostende bijna allemaal rij huizen van het souterraintype met een gepleisterde gevel zijn. Voor de creaties in Oudenburg gebruikt hij een andere vormentaal: de woningen zijn veel groter en soms losstaand, en worden gekenmerkt door verzorgde bakstenen gevels met gebruik van natuursteen voor speklagen en geglazuurde baksteen of tegels voor accentuering.

in casu architectuurhistorische waarde:
De herenwoning is een typisch voorbeeld van de eclectische architectuur voor de rijke burgerij in Oudenburg omstreeks 1900, met ontleningen aan de neo-Vlaamse renaissance, de barok en in mindere mate de art nouveau, ontworpen door architect C. Pil (Oostende) in 1899- 1900. De indeling van het huis is behouden, met de traphal in een lagere aanbouw achter de huidige nummer 67. Er is een rijke neoclassicistische aankleding van het interieur in de inkomhal, de brede centrale gangen en de kamers aan de straatzijde.

Eclectisch herenhuis

Vaartstraat 67-69 (Oudenburg)
Statige, half vrijstaande eclectische herenwoning van 1899, gebouwd in opdracht van koophandelaar W. Laroye (ingemetselde steen in achtergevel) naar ontwerp van architect Charles Pil (Oostende) (gesigneerd in sokkel). Het huis is steeds voor een handelsfunctie gebruikt, en is nu ingericht als restaurant-feestzaal.