Beschrijving
De bescherming als monument omvat de zogenaamde Canadabrug op de Leopold I-laan met inbegrip van de bronzen beelden van een bizon aan weerszijden van de brug, aan de kant van Maria van Bourgondiëlaan.
Waarden
Canadabrug met bizons ter herinnering aan de Canadese bevrijding is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
artistieke waarde
Als zijnde een brug met beelden die in zijn geheel als gedenkteken gaat fungeren. Het betreft een brug uit 1948 die opgedragen werd aan de bevrijders van de Stad Brugge en als 'Manitobabrug' of 'Canadabrug' werd ingewijd. Door de ijzeren balustrade met classicistische motieven wordt deze vaste boogbrug met vijf overspanningen fraai afgewerkt. De twee aanstormende bizons in brons op een ruw behouwen hardstenen sokkel maken er een artistiek heel waardevol geheel van. Rotsaert wordt omschreven als een uitzonderlijk begaafd kunstbeeldhouwer, die er in slaagde op hoog Belgisch niveau te presteren. De aanstormende bizons die Rotsaert creëerde voor de Canadabrug, zijn bijzonder overtuigend en stralen een soort oerkracht uit.
historische waarde
in casu militair-historische waarde en historische context: Als zijnde een brug met gedenktekens ter herinnering aan de bevrijding van de stad Brugge door Canadese eenheden. Hoewel er discussie blijft over de plaats waarlangs de eerste Canadezen de stad binnengetrokken zijn, trokken langsheen een noodbrug op deze plaats vele Canadese eenheden op 12 september 1944 de stad Brugge binnen. Op voorstel van de burgemeester werd de nieuwe brug uitgekozen als gedenkteken voor de Canadese bevrijders en werd ze omgedoopt tot de 'Manitobabrug' of 'Canadabrug'.
sociaal-culturele waarde
Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.