Kasteeldomein van Ingelmunster

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 20-06-1947 tot heden

Deelgemeente Ingelmunster
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 1, Stationsstraat 3 (Ingelmunster)

Stationsstraat 1-3, Ingelmunster (West-Vlaanderen)

Omwald kasteel, in zijn huidige vorm grotendeels teruggaand op de eerste helft van de 18de eeuw, met omringend park, gelegen tussen de Mandel - die de omwalling voedde - en de kerk, waarop het kasteel van oudsher georiënteerd was.

Drie platanen als herdenkingsbomen in kasteelpark

Stationsstraat zn (Ingelmunster)

Langs de toegangslaan in het kasteeldomein van Ingelmunster staat een bomengroep van drie opgaande platanen (Plantanus hispanica). Deze bomen werden in 1909 aangeplant, als herdenking aan Koning Leopold II die dat jaar gestorven is. Verder in het park staan nog tal van monumentale bomen, waaronder vermoedelijk ook een vrijheidsboom.

Beschrijving

Het kasteel van Ingelmunster met park is beschermd als landschap bij regentsbesluit van 20 juni 1947. Het kasteel werd later nog apart beschermd als monument bij koninklijk besluit van 24 april 1974.

Waarden

Het park van het kasteel is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde