Beschermd monument

Oorlogsmonument ontworpen door Gustaaf Pickery

Beschermd monument van 26-03-2010 tot heden

ID
12369
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12369

Besluiten

Beluik der Gefusilleerden, ruiterstandbeeld, Canadabrug en oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-2010  ID: 4698

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Kruis, een oorlogsmonument ontworpen door Gustaaf Pickery.Waarden

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Kruis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een oorlogsgedenkteken van de hand van de Brugse beeldhouwer Gustaaf Pickery. Pickery, die meerdere oorlogsgedenktekens realiseerde, werkte in een realistische en natuurlijke stijl. Hij werd geprezen voor de aandacht en het gevoel waarmee hij portretten vervaardigde.
Het betreft hier een rechtopstaande gedenksteen met een symbolisch beladen voorstelling in reliëf. De vrouw staat symbool voor de maagd van België, ze strekt een palmtak uit boven een soldaat die voor zijn vaderland het leven liet. Het is een sobere uitdrukking van rouw, geloof in de heropstanding en de overwinningsgedachte. Op de achtergrond verschijnt de figuur van Jules Delaplace, een burger uit Sint-Kruis die door de Duitse bezetter terechtgesteld werd.

historische waarde

Als zijnde een gemeentelijk of parochiaal gedenkteken met expliciete aandacht voor de terechtstelling van één van haar burgers door de Duitse bezetter. Deze man wordt naar portret op het gedenkteken afgebeeld. Het gaat om Jules Delaplace uit Sint-Kruis die voor het vuurpeloton wordt afgebeeld. Samen met twee andere mannen werd hij op 8 mei 1916 in de 'Aurorahof' in Brugge terechtgesteld.
Het is uitzonderlijk dat een burger heel herkenbaar op een gemeentelijk of parochiaal gedenkteken wordt afgebeeld.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsmonument ontworpen door Gustaaf Pickery

Moerkerkse Steenweg zonder nummer (Brugge)
Op het kerkplein, twee monumenten in witsteen ter herdenking aan beide Wereldoorlogen, geplaatst voor een omvangrijke hulststruik.