Buitengoed 't Reigersnest

Geografisch pakket Oudenburg

Buitengoed 't Reigersnest te Westkerke, is beschermd als monument.

Waarden

Het buitengoed 't Reigersnest omvattende het hoofdgebouw, de voormalige en nieuwe hovenierswoning met bijgebouwen en hondenhok, de hoeve met het boerenhuis, wagenhuis en stalvleugel, de schuur, de zomerkeuken met bakhuis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een buitengoed met bijhorende pachthoeve waarvan de bouwgeschiedenis teruggaat tot de 17de eeuw, wellicht zelfs ouder, behorend tot de voormalige eigendom van de Kartuizers van het klooster van Genadedal (Brugge); wellicht in oorsprong opgetrokken als een oud schapengoed en dus belangrijke getuige van de inpolderingen door de kloosterordes vanaf de middeleeuwen.
Als omvattend een hoofdgebouw vermoedelijk opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, als eenvoudig maar verzorgd voorbeeld van laatclassicistische stijl. Behoudt zijn opmerkelijk verfijnd schrijnwerk, confer de 18de-eeuwse schuiframen met grote roedeverdeling. Markerend is de aangebouwde huiskapel daterend van circa 1885 met fraai uitgewerkte rondboogvensters met spitsboogmotief in de ijzeren roedeverdeling. Het interieur van woning en kapel bewaart grotendeels zijn 19de-eeuwse afwerking, confer veelkleurige cementtegelvloeren in decoratieve patronen, eenvoudige schouwen en stucplafonds.
Als omvattend de voormalige hovenierswoning daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw en verbouwd in 1885, met segmentboogvormige galerij voorheen gebruikt als schuitbergplaats, deels dichtgebouwd in 1947. Samen met de nieuwe hovenierswoning en de bijgebouwen van 1947, opgetrokken in historiserende stijl naar ontwerp van de Oostendse architect S. Smis, opgesteld in U-vorm rond een binnentuin in aansluiting bij het hoofdgebouwen integraal deel uitmakend van het complex.
Als omvattend een historische polderhoeve, uitgebaat als pachthoeve behorend bij het buitengoed; in 1885 ervan gescheiden door twee bakstenen muren die de binnenerven afsluiten. Bestaande uit onder meer een imposante L-vormige wagenhuis- en stalvleugel, een boerenhuis, zomerkeuken met bakhuis en een vrijstaande schuur. De afzonderlijke hoevegebouwen bewaren een gaaf l7de-, l8de- of 19de-eeuwse volume en indeling. Het drieledige wagenhuis en de dwarse stalvleugel hebben een l7de-eeuwse kern; het boerenhuis met opkamer dateert uit het laatste kwart van de l8de eeuw; de zomerkeuken met bakhuis en de grote schuur met typerende radvormige uilengaten werden opgetrokken in 1885.

sociaal-culturele waarde

Als omvattend een hoofdgebouw, in kern 18de-eeuws, met dienstgebouwen, zijnde een eenvoudig maar verzorgd voorbeeld van een buitenverblijf dat door welstellenden, woonachtig en/of werkzaam in de grote kuststad Oostende, in het nabije en toch landelijke Oudenburg, in casu de deelgemeente Westkerke, in de 19de en begin van de 20ste eeuw werd opgetrokken of verworven.
Als zijnde een complex met een beeldbepalende ligging in het omringend landelijk gebied, versterkt door de ligging op het einde van een lange dreef en de aanwezigheid van het bos waarin het reigerreservaat aan de noordzijde van het domein.

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.