Beschermd monument

Hoekhuis ontworpen door Jean Brunon Rudd

Beschermd monument van 26-04-2002 tot heden

ID: 12380   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12380

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 26-04-2002  ID: 3846

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch hoekhuis aan Sint-Amandsstraat en Geldmuntstraat, naar ontwerp van Jean-Brunon Rudd.Waarden

Sint-Amandsstraat nummer 46 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een bijzondere creatie van de Brugse stadsarchitect Jean-Brunon Rudd uitgevoerd naar aanleiding van de heraanleg van de Geldmuntstraat en waaruit heel duidelijk zijn neoclassicistische voorkeur blijkt.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een hoekpand dat is ontworpen in 1859 door de Brugse stadsarchitect Jean-Brunon Rudd. De neoclassicistische gevel onderging in 1986 een historiserende 'Kunstige Herstelling' naar ontwerp van architect Erik Van Biervliet waarbij onder meer voor de eerste maal in Brugge veel aandacht ging naar een gepaste kleurstelling. De winkelpui werd toen naar het oorspronkelijke ontwerp van Rudd teruggebracht.
als resultaat van een vrij grondige urbanistische wijziging van de Geldmuntstraat in 1859, id est de rooilijnwijziging ter hoogte van de hoek met de Eiermarkt en ter hoogte van de hoek met de Sint-Amandsstraat.

sociaal-culturele waarde

de ligging van het pand op de spitse hoek van de Geldmunt- en de Sint-Amandsstraat en de zorgvuldige kleurstelling verlenen het een aantrekkelijk en beeldbepalend karakter.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoekhuis ontworpen door Jean Brunon Rudd

Geldmuntstraat 43, Sint-Amandsstraat 46 (Brugge)
Behoort stilistisch tot het streven naar een neoclassicistische eenheidsbebouwing met inbegrip van de hoekpanden aan de Geldmunstraat, zie aldaar.


Is de gedeeltelijke bescherming van

Stadswoningen

Eiermarkt 3A, Geldmuntstraat 1-17, 37-43 (Brugge)
Bouwblokken van drie bouwlagen bij respectievelijk plein- en straathoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Bepleisterde gevelwand met stilistisch verschillend uitgewerkte panden, waarvan nummer 17 en het hoekpand bij de Sint-Amandsstraat naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge). Begane gronden meestal niet meer oorspronkelijk.