Beschermd monument

Vergaderzaal en archiefruimte van de kerkmeesters van Sint-Jakob en gedenkteken

Beschermd monument van tot heden

ID
12381
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12381

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 26-04-2002  ID: 3846

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de neogotische vergader- en archiefruimte van de kerkfabriek van de Sint-Jakobsparochie met inbegrip van het gedenkteken van Alfons De Pauw.



Waarden

Het pand + gedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als typisch, neogotisch ontwerp van het einde van de 19de eeuw, mogelijk onder supervisie van de stadsarchitecten L. Delacenserie of C. De Wulf.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een neogotisch pand ontworpen in 1893, mogelijk onder supervisie van stadsarchitect L. Delancenserie of C. De Wulf.

sociaal-culturele waarde

de ligging van dit pand aan de rand van het Sint-Jakobsplein verleent het huis een uitzonderlijk en beeldbepalend karakter.
- als voormalige vergader- en archiefruimte van de kerkfabriek van de Sint-Jakobsparochie.
- als zijnde een waardevol neogotisch gedenkteken van architect A. De Pauw ter gelegenheid van de vijftigjarige verjaardag van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Vergaderzaal en archiefruimte van de kerkmeesters van Sint-Jakob en gedenkteken

Sint-Jakobsplein 1 (Brugge)
Het deels vrijstaande, neogotische pand is opgetrokken in 1893, wellicht naar een ontwerp onder leiding van architect L. Delacenserie of C. De Wulf. Het werd gebruikt als vergader- en archiefruimte van de kerkfabriek van de Sint-Jakobsparochie. De ligging van dit pand aan de rand van het Sint-Jakobsplein verleent het huis een uitzonderlijk en beeldbepalend karakter. In 1904 is naast het huis een natuurstenen gedenkteken opgericht naar een ontwerp van architect A. De Pauw ter gelegenheid van de vijftigjarige verjaardag van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis. Het neogotische gebouw, opgetrokken in 1892-1893, werd oorspronkelijk gebruikt voor de vergaderingen en de archieven van de kerkfabriek van de Sint-Jakobsparochie. Het plan voor dit prestigieuze huis voor de armendis bleef bewaard maar werd niet ondertekend. "Kunstige Herstellling" van 1990-1992 naar een ontwerp van de Brugse ar


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vergaderzaal en archiefruimte van de kerkmeesters van Sint-Jakob en gedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12381 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.