Beschermd cultuurhistorisch landschap

Duin- en polderlandschap

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Beschrijving

Het duin- en polderlandschap tussen de Zeedijk en de Nieuwpoortsesteenweg nabij de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk te Oostende is beschermd als landschap. Dit besluit vormt de eerste fase van de bescherming van de krekengebieden in Oostende.

De kerk is beschermd als monument, het omliggende kerkhof als landschap. De zone tussen het kerkhof en het duin- en poldergebied werd beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het duin- en polerlandschap nabij de kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

Dorpsstraat, Duinenstraat, Nieuwpoortsesteenweg, Zeedijk (Oostende)
Het gebied omvat de duinstrook en het aansluitend poldergebied tussen de Zeedijk en de Nieuwpoortsesteenweg te Oostende. In de duinen bevinden zich nog restanten van bunkers uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog.

Is de omvattende bescherming van

Duitse betonnen militaire constructie

Duinenstraat (Oostende)
Betonnen militaire constructie van Duitse makelij, hoogstwaarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, als onderdeel van 'Batterij Beseler'.

Restanten betonnen geschutsbedding

Restanten van een betonnen geschutsbedding, met kenmerkende nissen, in de strook duinen net ten noorden van de Duinenstraat, op ongeveer 150 meter ten westen van de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk.