Beschermd cultuurhistorisch landschap

Grote Keignaertkreek

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

ID
12386
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12386

Besluiten

De Grote Keignaert
definitieve beschermingsbesluiten: 27-11-1992  ID: 2458

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De kreek de Grote Keignaert te Zandvoorde is met inbegrip van de onmiddellijke omgeving beschermd als landschap.

Het beschermingsdossier motiveert de wetenschappelijke, historische en esthetische waarde van de Grote Keignaertkreek als volgt: de wetenschappelijke waarde wordt bepaald door de brakwaterkreek met rietoevers met een grotendeels bewaard natuurlijk profiel en aanliggende rietgraslanden. Het voorkomen van zeldzame plantensoorten, zoals klavervreter, adderwortel, moerasandijvie, grote kroosvaren, schijnraket, armbloemige waterbies, holpijp, zeezuring en andere wijzen op een hoge floristische waarde. Bovendien herbergt het gebied één derde van de plantensoorten uit het maritieme district. Het open water en de uitgebreide rietkragen zijn van groot belang voor onder andere de avifauna. De bijna ongewijzigde toestand van de Grote Keignaert sinds zijn vorming in de 17de eeuw binnen de Historische Polders van Oostende bepaalt de historische en geologische waarde van het gebied. De hoge graad van natuurlijkheid en de uitgestrektheid van het watervlak van de kreek en het aansluitend zicht op de weidse oppervlakte zijn troeven voor de esthetische waarde van het gebied.

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000560, Grote Keignaertkreek (LIEVENS F., 1992).


Waarden

De Grote Keignaert is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

-

historische waarde

-

wetenschappelijke waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Oostends Krekengebied met Sluiskreek, Zoutekreek en Grote Keignaertkreek

Stene, Zandvoorde (Oostende), Oudenburg (Oudenburg)
Dit gebied bevat twee krekenstelsels: de Grote Keignaertkreek en de Zoute kreek en Sluiskreek. Het landschap wordt gestructureerd door de kreken en de aangrenzende komgronden. De Grote Keignaertkreek, Zoute kreek en Sluiskreek zijn ontstaan tijdens de overstromingsfase rond het beleg van Oostende aan het begin van de 17de eeuw doordat de duinen ten oosten van Oostende doorgestoken geweest zijn. Na het beleg van Oostende polderde men de overstroomde delen terug in, maar om de havengeul open te houden had men zogenaamde spoelpolders nodig om voldoende waterdynamiek te garanderen. Momenteel staan de kreken niet meer in rechtstreekse verbinding met de zee. Nabij de kreken en hun uitlopers komt eerder grasland (meestal weiland) voor, in de komgronden eerder akkerland. De kreken bevatten brakwater wat een typische flora met zich meebrengt.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grote Keignaertkreek [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.