Beschermd monument

Galooie motte

cultuurhistorische waarde

Is de bescherming van

Galooie-Mote

Douanestraat zonder nummer (Heuvelland)
De ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de Galooie-motte moet wellicht verbonden worden met het geslacht B├ęthune dat omstreeks 1200 in het bezit kwam van de heerlijkheid Loker. De heren van Loker wierpen vermoedelijk in de 13de eeuw op de oostelijke glooiing van de vallei van de Galooiebeek een motteversterking op, met daarop een houten toren. Nog tijdens de 13de eeuw werd waarschijnlijk een toren in gele baksteen gebouwd. Aan het begin van de 15de eeuw kwam deze heerlijkheid in handen van de familie Hornes. In dezelfde periode werd het materiaal van de oude toren gerecupereerd om een nieuwe constructie te bouwen. Op de Galooie-motte werden omstreeks 1900 door J. Claerhout enkele beperkte opgravingen uitgevoerd. De Nationale Dienst voor Opgravingen verzorgde in 1976-1977 een uitgebreide opgravingscampagne waarbij ondermeer een brandrestengraf ontdekt werd. De motte is gesitueerd o