Beschermd monument

Kasseiweg Kanegem-Aarsele

Beschermd monument van 30-05-2000 tot heden

ID
12401
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12401

Besluiten

Kasseiweg
definitieve beschermingsbesluiten: 30-05-2000  ID: 3577

Beschrijving

De kasseiweg lopende tussen de dorpskernen van Kanegem en Aarsele, is beschermd als monument.Waarden

De kasseiweg Kanegem-Aarsele is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De kasseiweg is getraceerd dwars doorheen een beekvallei met een specifieke profiel en geologische opbouwen de hierop afgestemde opbouw van de weg.

artistieke waarde

De kasseiweg maakt als echt en onvervangbaar, duidelijk herkenbaar relict, deel uit van een landschappelijk waardevolle omgeving, met tal van ruime zichten.

historische waarde

De kasseiweg getuigt van een uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken, in casu de wegenbouw en dit vanaf de 18de eeuw.

industrieel-archeologische waarde

De technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen zijn typerend voor de aanleg van kasseiwegen doorheen een beekvallei.

sociaal-culturele waarde

De kasseiweg wordt door menig wielertoerist, wielrenner en sportliefhebber opgezocht om zijn geliefde sport te beoefenen


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Kasseiweg Kanegem-Aarsele

Jules Van Ooststraat zonder nummer (Tielt)
* Jules van Ooststraat/ Neringenstraat z.nr. <italic>Kasseiweg Aarsele-Kanegem</italic>. Onderdeel van de landelijke verbindingsweg tussen de dorpskernen van Kanegem en Aarsele, vooral gevormd door de Neringenstraat. Beschermd als monument bij M.B. van 30/05/2000. Historiek en beschrijving, zie Neringenstraat.


Kasseiweg Kanegem-Aarsele

Jules Van Ooststraat , Neringenstraat zonder nummer (Tielt)
Landelijke verbindingsweg tussen de dorpskernen van Kanegem en Aarsele. Ca. 2 km lange rechte weg, die de vallei van de Neringbeek doorsnijdt, op grondgebied van Kanegem en Aarsele, in de Aarseelse dorpskern doorlopend in een stuk van de Jules Van Ooststraat.