Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve De Lange Schuure: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
12402
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12402

Besluiten

Landelijke architectuur en geodetisch signaal op de Polderdijk
definitieve beschermingsbesluiten: 26-05-2005  ID: 4385

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De graslandpercelen rond hoeve De Lange Schuure, gelegen langs de Stuiverstraat te Stene, zijn beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werd de hoeve beschermd als monument. De hoevegebouwen maken geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.Waarden

De graslandpercelen rond de historische hoeve "De Lange Schuure" zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde percelen waarvan het actuele graslandgebruik refereert naar het historisch landgebruikpatroon van huisweiden in de onmiddellijke omgeving van de hoeve.
Als zijnde percelen met een open karakter, waardoor de visuele dominantie van de hoeve "De Lange Schuure” wordt gewaarborgd vanuit de omgeving en vanaf de aanliggende wegen.
Als zijnde percelen waarvan de aanwezigheid van herkenbare grachten, "laantjes” en een veedrinkpoel duiden op het langdurige graslandgebruik en getuigen van de waterproblematiek in de polders.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve De Lange Schuure

Stuiverstraat 599 (Oostende)
Hoeve De Lange Schuure, opgericht midden 18de eeuw, getuigt als landbouwuitbating van de inpoldering van de historische polders van Oostende, met name van de Sint-Catharinapolder van 1744-1749. De hoeve wordt omgeven door historische graslandpercelen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.