Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Strichtensgoed met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeves met omgeving

De hoeve Strichtensgoed met zijn omgeving te Kanegem, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de hoeve van het Strichtensgoed, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een historische site, volgens geschreven bronnen ontstaan op het einde van de 13de eeuw, waarvan de huidige configuratie, - met het omwald opperhof, het neerhof, de ovale buitengracht herkenbaar in de perceelsgrens en de vorm van de omgevend percelen, - grosso modo teruggaat op de afbeelding in het Lantboec der Prochie Caeneghem van 1762.

Is de omvattende bescherming van

Hoeve Strichtensgoed

Strichtensgoedstraat 1 (Tielt)
Historische hoeve met deels omwald woonhuis op terp teruggaand tot 1773 doch met oudere kern, en landgebouwen uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Als centrum van gelijknamige middeleeuwse heerlijkheid klimt de site minimaal op tot 1290. Het boerenhuis met terp en hoefijzervormige omwalling is beschermd als monument; de omgeving van de hoeve, met inbegrip van het erf en de bijgebouwen is beschermd als dorpsgezicht.