Stadswoning, gedateerd 1672

Gebouwen in Seminariekwartier

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige winkel met opschriften "kruidenierswaren" en "koffiebranderij" in gezandstraald glas. Deze stadswoning is gedateerd 1672.

De voormalige winkel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde een pand met een interieur en constructie die getuige zijn van een zekere welstand.

in casu architectuurhistorische waarde:
- Als zijnde een pand met een gevel in regionale barokstijl uit de tweede helft van de 17de eeuw. Typerend zijn de vensteropeningen met imitatienegblokken, de doorgetrokken banden en de geblokte ontlastingsbogen. De achtergevel met de uitzonderlijk grote hanenkam boven de vensters is een unicum.
- Het pand bevat gaaf bewaarde constructieve- en interieurelementen zoals o.m. de fraai afgewerkte balkenzoldering, de schouwen en een 17de-eeuwse deur met gemarmerde barokomlijsting.

Stadswoning gedateerd 1672

Carmersstraat 9 (Brugge)
Voormalige winkel. Imposant diephuis met typische plattegrond en indeling: rechthoekig met centrale doorgetrokken dwarsmuur vanaf de kelder tot de tweede bouwlaag. Onder de geveltop gedateerd "16/72"; latere aanpassingen, onder meer van de muuropeningen in 1826. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1988-1992 naar ontwerp van architect G. Ostyn (Brugge).