Burgerhuis met tuitgevel

Gebouwen in Seminariekwartier

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis met tuitgevel op de hoek van de Potterierei met de Carmersstraat.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
- Als zijnde een pand die de evolutie van de houtbouw naar de baksteenbouw illustreert met behoud van de oude kern af te lezen van de gaaf bewaarde kelder en de balklagen. De kelder is zeker ouder en is voorzien van middenzuilen van Doornikse kalksteen met knoppenkapiteel. Vermeldenswaardig zijn ook de schilderijen op doek met religieuze thema's.
- Typerend voor de gevel is het traditioneel materiaalgebruik met de combinatie van baksteen met zandsteen voor de belijnende doorgetrokken lekdrempels en de geblokte ontlastingsbogen.

Potterierei 1 (Brugge)
Diephuis met enkelhuisopstand van vier/drie + vier/vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).