Hoeve Groot Viggezele: boerenwoning met omwalling

Gemeente Tielt
Locatie Viggezelestraat 2 (Tielt)
Alternatieve naam Groot Goet te Vigghesele of 't Hof te Vigghezeele

Hoeve Groot Viggezele

Viggezelestraat 2, Tielt (West-Vlaanderen)

* Viggezelestraat nr. 2. Hoeve "Groot Viggezele", "Groot Goet te Vigghesele" of "'t Hof te Vigghezeele". Historische deels omwalde hoeve met losse bestanddelen bestaande uit opperhof met boerenhuis en neerhof met hoevegebouwen. Boerenhuis met terp en omwalling beschermd als monument, hoeveomgeving met inbegrip van omringend weiland, hagen,

Beschrijving

De boerenwoning op terp met omwalling van de hoeve 't Groot Viggezele te Kanegem, is beschermd als monument.

Waarden

De site van het 't Groot Viggezele, bestaande uit boerenhuis op terp met omwalling ten zuiden en ten westen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als een restant van een historische site, reeds vermeld in de 12de eeuw als Tempeliersgoed, later gekend als leengoed van de heerlijkheid Vlaagt.
Als vrij gaaf bewaard opperhof met boerenhuis op een omwalde terp; het boerenhuis, gedateerd 1904, bewaart een oudere kern confer kelders, schouwen.