beschermd monument van tot heden
Schacht Duitse tegenmijn Dietrich Wijtschatebos uit de Eerste Wereldoorlog
definitieve beschermingsbesluiten: 10-12-2012 ID: 5083
De bescherming omvat de schacht van de Duitse tegenmijn Dietrich.
Schacht Duitse tegenmijn Dietrich (W.O. I) Wijtschatebos is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een uiterst zeldzaam bewaarde schacht van een Duitse tegenmijn, die met de naam 'Dietrich' bedacht werd. De Duitsers, die lucht gekregen hadden van het geallieerde plan om via dieptemijnen de Duitse stellingen op de heuvelrug van Wijtschate te vernietigen, probeerden o.m. via tegenmijnen dit plan te verijdelen. 'Dietrich' betreft één van de twee tegenmijnschachten die in het Wijtschatebos werden opgetrokken. Vanaf deze tegenmijnen poogden de Duitse 'Mineure' de uitbouw van twee geallieerde dieptemijnen bij Petit Bois te saboteren, weliswaar zonder succes.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.
in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een schacht van een Duitse tegenmijn, die is opgetrokken met speciaal daartoe gegoten gebogen betonstenen. Dergelijke gebogen betonstenen uit de Eerste Wereldoorlog zijn uitermate zeldzaam.
Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Duitse ondergrondse tunnel Dietrich [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12431 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.