Beschermd monument

Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers

Beschermd monument van 26-03-2010 tot heden

ID: 12433   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12433

Besluiten

Oorlogsmonument
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-2010  ID: 4694

Beschrijving

Het gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te Tielt, is beschermd als monument.Waarden

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Tielt, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een mooi oorlogsgedenkteken met expressionistische inslag van de hand van beeldhouwer Karel Lateur. Door haar opbouw met verschillende nissen valt het gedenkteken van Tielt op binnen het gamma oorlogsgedenktekens.
Karel Lateur, broer van Stijn Streuvels, vestigde zich als zelfstandige beeldhouwer in Brugge: Zijn werk is steeds figuratief en vooral religieus geïnspireerd. Dit oorlogsgedenkteken in Tielt is uitgesproken religieus en funerair, overwinningssymboliek is niet aanwezig. De nadruk in het complex religieus tafereel ligt op de symboliek van het kruisigingstafereel en het lijden van de soldaten. De onderliggende boodschap is dat de wederopstanding van de doden door de lijdende Christus verzekerd wordt.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers

Kortrijkstraat zonder nummer (Tielt)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.