Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Vincentius met ommegang

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Parochiekerk Sint-Vincentius met ommegang en kapelletjes, Visserskapel, Onze-Lieve-Vrouwekapel en school

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Vincentius, met inbegrip van de ommegang en kapelletjes binnen de kerkhofmuur, is beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de kerk te Ramskapelle en de ommegang met kapelletjes als volgt: “als beboomde kerkomgeving met sfeerbepalende betekenis voor de dorpskom.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000500, Parochiekerk met ommegang, kapellen en schoolhuis (S.N., 1985).

Waarden

De kerk met ommegang en kapelletjes is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Parochiekerk Sint-Vincentius met kerkhof

Ramskapellestraat 59 (Knokke-Heist)
Georiënteerd kerkgebouw gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met afzomende rode en groene beuken en oudere leilinden naar het portaal. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang, bestaande uit kapelletjes te dateren in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Het huidige kerkgebouw bewaart de 13de- of 14de-eeuwse westtoren, en de neogotisch getinte kerk, die naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Pierre Buyck werd gebouwd in 1863-1864 ter vervanging van de 16de-eeuwse kerk.