Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Tuinbouwbedrijf Van Hollebeke met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Landhuis met tuin en landbouwbedrijf Van Hollebeke met omgeving

Beschrijving

Het tuinbouwbedrijf Van Hollebeke is samen met haar onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het 19de-eeuwse landhuis, de ommuurde tuin met hekwerk, de tuinprieel en de interbellumwoning. In hetzelfde beschermingsbesluit werden het landhuis en de tuinprieel beschermd als monument.

Waarden

De omliggende gronden van het voormalig tuinbouwbedrijf Van Hollebeke met inbegrip van de interbellumwoning zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde van oudsher de directe en onmiddellijk mee verbonden visuele omkadering van het voormalige buitenhuis en later de plantenkwekerij Van Hollebeke dat onder meer wordt getypeerd door het landelijk karakter, het sierlijk hekwerk en de interbellumwoning. Door het open zicht vanop de straat vormt het een beeldbepalend element langs de dichtbebouwde Generaal Lemanlaan.

Tuinbouwbedrijf Van Hollebeke met landhuis, tuinprieel en interbellumwoning

Generaal Lemanlaan 153-155 (Brugge)
Het landhuis is samen met het tuinpaviljoen en de woning uit het interbellum gelegen in een ruime tuin. De tuin is aan de straatzijde afgesloten met een smeedijzeren hek waarvan twee vleugels tussen pijlers met kapitelen en vaasornamenten.