Oorlogsmonument

Woningen, oorlogsmonument, grafzerk en gemeenteschool ontworpen door Huib Hoste

Beschrijving

Het oorlogsmonument ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog te Geluwe, is beschermd als monument.

Het oorlogsmonument is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een oorlogsmonument ontworpen door de vermaarde architect Huib Hoste (1881-1957). Het oorlogsmonument is een zeldzaam thema in het oeuvre van de architect.
Als zijnde een gaaf bewaard en zeldzaam voorbeeld van een oorlogsmonument van na de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in modernistische stijl aansluitend bij de Amsterdamse school confer de decoratieve behandeling van de baksteen. Het ontwerp valt op door de kubistische vormentaal, de verzorgde uitwerking en de detaillering.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een belangrijk ontwerp in het oeuvre van de internationaal erkende architect Huib Hoste.
Als zijnde een belangrijk symbool in de dorpskern van Geluwe, ter nagedachtenis aan de gesneuvelden van het dorp.

Oorlogsgedenkteken

Sint Denijsplaats (Wervik)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlog, afkomstig van Geluwe. Dit gedenkteken is na de Eerste Wereldoorlog ontworpen door Huib Hoste.