Ruïne van een Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog

Duits elektriciteitsgebouw en ruïne van Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De ruïne van een Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog te Geluwe, is beschermd als monument.

Waarden

Ruïne van Duits elektriciteitsgebouw Eerste Wereldoorlog, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een uiterst zeldzaam Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zou elektriciteit aan belang winnen en zelfs onontbeerlijk worden als licht- en energiebron voor tal van militaire installaties. Hiertoe dienden de bestaande elektriciteitsvoorzieningen sterk uitgebreid te worden.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde in oorsprong een Duits bouwwerk uit de Eerste Wereldoorlog, dat typische kenmerken vertoont van een elektriciteitsgebouw zoals ze toen reeds massaal in het sterk geïndustrialiseerde Duitsland werden opgetrokken. Onder invloed van de Bund Heimatschutz werden transformatorhuisjes en dergelijke meer er aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in de vorm van een kerk(je), woonhuis of toren opgetrokken. Dergelijke modellen willen de elektriciteit domesticeren met behulp van vertrouwde vormen.

sociaal-culturele waarde

Deze ruïne is een merkwaardige getuige van de gigantische logistieke infrastructuur die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Duitse hinterland werd uitgebouwd.

Ruïne Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog

Dadizelestraat (Wervik)
In oorsprong Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog. Deels vervallen torenvolume met aanpalende aanbouw, opgetrokken in baksteen. De bedaking van beide gebouwen is verdwenen.