Adinkerke Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Britse militaire begraafplaats Adinkerke Military Cemetery met inbegrip van het toegangspad vanuit de Kromfortstraat.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Adinkerke Military Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Typisch Britse begraafplaats naar ontwerp van N.A. Rew. Karakteristieke elementen zijn de natuurstenen ommuring en het offerkruis. Het meest opvallende element is het verschil in grafstenen: naast de traditionele Britse 'headstones' zijn ook rechthoekige grafstenen voor Duitsers terug te vinden, evenals trapeziumvormige zerkjes voor Tsjechen en grafzerken met uitgespaarde hoeken voor Russische doden. Het geheel wordt getooid met bloemperken en berken.

historische waarde

in casu historische context en militairhistorische waarde: Begraafplaats ontstaan ten gevolge van de bloedige Britse bezetting van de sector Nieuwpoort tussen juni en november 1917, toen er in en rond Adinkerke veldhospitalen waren ingericht. Franse graven uit latere oorlogsmaanden werden na de oorlog verwijderd. Nu liggen er 270 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waarvan maar liefst 98 Duitsers. Merkwaardig zijn de vier Russen en de Egyptenaar ('Labour Corps'). Daarnaast liggen er nog 95 doden uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan 54 Britten die voornamelijk in mei-juni 1940 omgekomen zijn en 40 Tsjechen die ten gevolge van het beleg van Duinkerke (1944) gestorven zijn.

Kromfortstraat (De Panne)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van N.A. Rew. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en specifieke grafstenen voor Britse, Duitse, Tsjechische, Russische en een Egyptische dode.