Adinkerke Military Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Panne
Deelgemeente Adinkerke
Straat Kromfortstraat
Locatie Kromfortstraat zonder nummer (De Panne)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/38008/313.1
  • DW002414
  • OW002841

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Adinkerke Military Cemetery

Kromfortstraat zonder nummer, De Panne (West-Vlaanderen)

De begraafplaats Adinkerke Military Cemetery werd in de periode juni - november 1917 aangelegd. Maar ook later, tot aan het einde van de oorlog, werden hier nog graven toegevoegd. Daarnaast liggen er nog 95 doden uit de Tweede Wereldoorlog.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Britse militaire begraafplaats Adinkerke Military Cemetery met inbegrip van het toegangspad vanuit de Kromfortstraat.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Adinkerke Military Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militairhistorische waarde: Begraafplaats ontstaan ten gevolge van de bloedige Britse bezetting van de sector Nieuwpoort tussen juni en november 1917, toen er in en rond Adinkerke veldhospitalen waren ingericht. Franse graven uit latere oorlogsmaanden werden na de oorlog verwijderd. Nu liggen er 270 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waarvan maar liefst 98 Duitsers. Merkwaardig zijn de vier Russen en de Egyptenaar ('Labour Corps'). Daarnaast liggen er nog 95 doden uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan 54 Britten die voornamelijk in mei-juni 1940 omgekomen zijn en 40 Tsjechen die ten gevolge van het beleg van Duinkerke (1944) gestorven zijn.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Typisch Britse begraafplaats naar ontwerp van N.A. Rew. Karakteristieke elementen zijn de natuurstenen ommuring en het offerkruis. Het meest opvallende element is het verschil in grafstenen: naast de traditionele Britse 'headstones' zijn ook rechthoekige grafstenen voor Duitsers terug te vinden, evenals trapeziumvormige zerkjes voor Tsjechen en grafzerken met uitgespaarde hoeken voor Russische doden. Het geheel wordt getooid met bloemperken en berken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.