Gebied geen archeologie, gewestelijk

Gebied geen archeologie, gewestelijk van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van gebieden geen archeologie vind je op onze website.

Is de aanduiding van

Bedrijventerrein Noord-Oost

Beversesteenweg, Heirweg, R32, Vloedstraat (Roeselare)
Van 17 maart tot 16 juni 2014 werd te Roeselare langsheen de Vloedstraat, Heirweg, de R32 (noorderring) en de Beversesteenweg een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Dit leverde verschillende locaties met sporen uit verschillende perioden op.

Is de omvattende aanduiding van

Beversesteenweg 575

Beversesteenweg 575 (Roeselare)
Op het moment van het onderzoek was de hoeve aan de Beversesteenweg 575 nog bewoond, dus kon slechts op een beperkte zone sleuven aangelegd worden.

Vindplaats 1 Bedrijventerrein Noordoost

Beversesteenweg (Roeselare)
In deze vindplaats is 0,18 ha opgegraven, waar in totaal 35 sporen zijn gedocumenteerd. De sporen bestaan voornamelijk uit greppels, maar er zijn ook een houtskoolmeiler en enkele (paal)kuilen aangetroffen.

Vindplaats 10 Bedrijventerrein Noordoost

Krommebeekpark (Roeselare)
Vindplaats 10 is geselecteerd omdat er tijdens het vooronderzoek een sporencluster bestaande uit kuilen en paalkuilen is waargenomen. Er werd een kernzone van 250 m² geselecteerd voor verder onderzoek. De vindplaats situeert zich op de rand van de alluviale vlakte.

Vindplaats 12 Bedrijventerrein Noordoost

Vindplaats 12 is geselecteerd omdat er tijdens het vooronderzoek in deze zone sporen uit de metaaltijden, vermoedelijk uit de ijzertijd, zijn aangetroffen. Voor de opgraving werd een kernzone van 2577 m² geselecteerd met een optie voor uitbreiding van 2167 m². In totaal is 0,25 ha van deze vindplaats opgegraven, waarin in totaal 54 sporen zijn gedocumenteerd.

Vindplaats 13 Bedrijventerrein Noordoost

Vindplaats 13 is geselecteerd omdat er tijdens het vooronderzoek in deze zone sporen uit de metaaltijden, vermoedelijk uit de ijzertijd, zijn aangetroffen. De zone situeert zich in een opduiking in de alluviale vlakte. In totaal is 0,46 ha van deze vindplaats opgegraven, waarin in totaal 74 sporen zijn gedocumenteerd.

Vindplaats 14 Bedrijventerrein Noordoost

Ventweg-Zuid (Roeselare)
In deze vindplaats is 0,51 ha opgegraven, waarin in totaal 270 sporen zijn gedocumenteerd. In deze vindplaats zijn voornamelijk sporen uit de Romeinse tijd aangetroffen. Er zijn twee structuren aanwezig, beide waarschijnlijk hoofdgebouwen. De overige sporen bestaan voornamelijk uit paalkuilen waarin geen structureel verband is herkend en enkele greppels. Verder zijn er greppels uit de volle middeleeuwen en nieuwe tijd aangetroffen en een granaatinslag uit de Eerste Wereldoorlog.

Vindplaats 16 Bedrijventerrein Noordoost

Vindplaats 18 Bedrijventerrein Noordoost

Vloedstraat (Roeselare)
Op het moment van het onderzoek was de hoeve aan Vloedstraat 47, de zogenaamde Hoeve Zonnebloemhof, nog in gebruik, dus kon slechts op een beperkte zone sleuven aangelegd worden.

Vindplaats 2 Bedrijventerrein Noordoost

In deze vindplaats is 1,97 ha opgegraven, waarin in totaal 553 sporen zijn gedocumenteerd. Een deel van de sporen bestaat uit greppels uit de late middeleeuwen – nieuwe tijd, maar het grootste deel van de sporen dateert in de volle middeleeuwen. Verder zijn er enkele sporen uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen en twee houtskoolmeilers met een Romeinse datering.

Vindplaats 3 Bedrijventerrein Noordoost

In deze vindplaats is 1,5 ha opgegraven, waarin in totaal 332 sporen zijn gedocumenteerd. Er zijn acht houtskoolmeilers aangetroffen die dateren in de Romeinse periode. Verder zijn er nog enkele greppels uit de late middeleeuwen – nieuwe tijd en sporen uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig. De meeste sporen in deze vindplaats dateren in de volle middeleeuwen

Vindplaats 4 Bedrijventerrein Noordoost

In totaal is van deze vindplaats 0,48 ha opgegraven. Er zijn 98 sporen gedocumenteerd. Er werd één houtskool uit de Romeinse tijd aangetroffen. De overige sporen bestaan uit greppels en (paal)kuilen uit de late middeleeuwen. In het zuidwestelijke deel van de vindplaats, langs de Vloedstraat, is een poel aangetroffen.

Vindplaats 5 Bedrijventerrein Noordoost

Vindplaats 5 maakt deel uit van de laat - postmiddeleeuwse zone 2, die tijdens het vooronderzoek is vastgesteld. Het gaat om het erf van het historisch erf Vloedstraat 41 en om een stuk akkerland ten oosten van het erf. Archeologische zone 5 heeft een oppervlakte van 9975 m². Tijdens het definitief onderzoek zijn beide kernzones met een oppervlakte van 0,13 ha opgegraven.

Vindplaats 6 Bedrijventerrein Noordoost

In deze vindplaats is 1,68 ha opgegraven, waarin in totaal 843 sporen zijn gedocumenteerd. Deze vindplaats bestaat uit drie kernzones.

Vindplaats 7 Bedrijventerrein Noordoost

Krommebeekstraat (Roeselare)
In totaal is van deze vindplaats 0,20 ha opgegraven. Er zijn in totaal 80 sporen gedocumenteerd. De sporen bestaan uit greppels en (paal)kuilen uit de late middeleeuwen. Er werd geen gebouwplattegrond aangetroffen.

Vindplaats 9 Bedrijventerrein Noordoost

In deze vindplaats is 0,50 ha opgegraven, waarin in totaal 124 sporen zijn gedocumenteerd. Deze vindplaats bestaat uit drie zones; Kernzone a (Romeinse sporen), b (laatmiddeleeuwse sporen) en c (brandrestengraf).