Gebied geen archeologie, gewestelijk van tot heden
Kaart gebieden waar geen archeologie te verwachten valt
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 12-11-2019 ID: 14870
Beversesteenweg, Heirweg, R32, Vloedstraat (Roeselare)
Van 17 maart tot 16 juni 2014 werd te Roeselare langsheen de Vloedstraat, Heirweg, de R32 (noorderring) en de Beversesteenweg een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Dit leverde verschillende locaties met sporen uit verschillende perioden op.
Beversesteenweg 575 (Roeselare)
Op het moment van het onderzoek was de hoeve aan de Beversesteenweg 575 nog bewoond, dus kon slechts op een beperkte zone sleuven aangelegd worden.
Beversesteenweg (Roeselare)
In deze vindplaats is 0,18 ha opgegraven, waar in totaal 35 sporen zijn gedocumenteerd. De sporen bestaan voornamelijk uit greppels, maar er zijn ook een houtskoolmeiler en enkele (paal)kuilen aangetroffen.
Krommebeekpark (Roeselare)
Vindplaats 10 is geselecteerd omdat er tijdens het vooronderzoek een sporencluster bestaande uit kuilen en paalkuilen is waargenomen. Er werd een kernzone van 250 m² geselecteerd voor verder onderzoek. De vindplaats situeert zich op de rand van de alluviale vlakte.
Krommebeekpark (Roeselare)
Vindplaats 12 is geselecteerd omdat er tijdens het vooronderzoek in deze zone sporen uit de metaaltijden, vermoedelijk uit de ijzertijd, zijn aangetroffen. Voor de opgraving werd een kernzone van 2577 m² geselecteerd met een optie voor uitbreiding van 2167 m². In totaal is 0,25 ha van deze vindplaats opgegraven, waarin in totaal 54 sporen zijn gedocumenteerd.
Krommebeekpark (Roeselare)
Vindplaats 13 is geselecteerd omdat er tijdens het vooronderzoek in deze zone sporen uit de metaaltijden, vermoedelijk uit de ijzertijd, zijn aangetroffen. De zone situeert zich in een opduiking in de alluviale vlakte. In totaal is 0,46 ha van deze vindplaats opgegraven, waarin in totaal 74 sporen zijn gedocumenteerd.
Ventweg-Zuid (Roeselare)
In deze vindplaats is 0,51 ha opgegraven, waarin in totaal 270 sporen zijn gedocumenteerd. In deze vindplaats zijn voornamelijk sporen uit de Romeinse tijd aangetroffen. Er zijn twee structuren aanwezig, beide waarschijnlijk hoofdgebouwen. De overige sporen bestaan voornamelijk uit paalkuilen waarin geen structureel verband is herkend en enkele greppels. Verder zijn er greppels uit de volle middeleeuwen en nieuwe tijd aangetroffen en een granaatinslag uit de Eerste Wereldoorlog.
Krommebeekpark (Roeselare)
Vloedstraat (Roeselare)
Op het moment van het onderzoek was de hoeve aan Vloedstraat 47, de zogenaamde Hoeve Zonnebloemhof, nog in gebruik, dus kon slechts op een beperkte zone sleuven aangelegd worden.
Krommebeekpark (Roeselare)
In deze vindplaats is 1,97 ha opgegraven, waarin in totaal 553 sporen zijn gedocumenteerd. Een deel van de sporen bestaat uit greppels uit de late middeleeuwen – nieuwe tijd, maar het grootste deel van de sporen dateert in de volle middeleeuwen. Verder zijn er enkele sporen uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen en twee houtskoolmeilers met een Romeinse datering.
Krommebeekpark (Roeselare)
In deze vindplaats is 1,5 ha opgegraven, waarin in totaal 332 sporen zijn gedocumenteerd. Er zijn acht houtskoolmeilers aangetroffen die dateren in de Romeinse periode. Verder zijn er nog enkele greppels uit de late middeleeuwen – nieuwe tijd en sporen uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig. De meeste sporen in deze vindplaats dateren in de volle middeleeuwen
Vloedstraat (Roeselare)
In totaal is van deze vindplaats 0,48 ha opgegraven. Er zijn 98 sporen gedocumenteerd. Er werd één houtskool uit de Romeinse tijd aangetroffen. De overige sporen bestaan uit greppels en (paal)kuilen uit de late middeleeuwen. In het zuidwestelijke deel van de vindplaats, langs de Vloedstraat, is een poel aangetroffen.
Vloedstraat (Roeselare)
Vindplaats 5 maakt deel uit van de laat - postmiddeleeuwse zone 2, die tijdens het vooronderzoek is vastgesteld. Het gaat om het erf van het historisch erf Vloedstraat 41 en om een stuk akkerland ten oosten van het erf. Archeologische zone 5 heeft een oppervlakte van 9975 m². Tijdens het definitief onderzoek zijn beide kernzones met een oppervlakte van 0,13 ha opgegraven.
Vloedstraat (Roeselare)
In deze vindplaats is 1,68 ha opgegraven, waarin in totaal 843 sporen zijn gedocumenteerd. Deze vindplaats bestaat uit drie kernzones.
Krommebeekstraat (Roeselare)
In totaal is van deze vindplaats 0,20 ha opgegraven. Er zijn in totaal 80 sporen gedocumenteerd. De sporen bestaan uit greppels en (paal)kuilen uit de late middeleeuwen. Er werd geen gebouwplattegrond aangetroffen.
Krommebeekstraat (Roeselare)
In deze vindplaats is 0,50 ha opgegraven, waarin in totaal 124 sporen zijn gedocumenteerd. Deze vindplaats bestaat uit drie zones; Kernzone a (Romeinse sporen), b (laatmiddeleeuwse sporen) en c (brandrestengraf).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebied 3704 [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/124508 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.