Gebied geen archeologie, gewestelijk

Gebied geen archeologie, gewestelijk van tot heden

Kortewaagstraat II

Kortewaagstraat (Menen)
Een groot gebied met meerdere fases van archeologische veldkartering en opgraving.

Kortewaagstraat IX Noordelijk enclos

De eerste proefsleuvencampagne liet toe twee grote concentraties aan sporen te lokaliseren. In de proefsleuven in de zone onmiddellijk ten westen van de oude spoorwegberm en ten zuiden van de Kortewaagstraat kwamen paalkuilen, kuilen, grachten en greppels uit de Romeinse periode aan het licht, in de zone ten westen van de oude spoorwegberm en ten noorden van de Kortewaagstraat Romeinse bewoningssporen en een Romeins brandrestengraf. Tijdens de tweede proefsleuvencampagne werden grachten uit diverse periodes alsook een cluster van Romeinse brandrestengraven en een Duitse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog aangesneden. De opgravingen leverden vooral structuren en vondsten op van een kleine inheems-Romeinse nederzetting bestaande uit meerdere grachtensystemen, een aantal erven en een grafveld. Daarnaast onderzochten de archeologen ook een kleine vol-/laatmiddeleeuwse site en twee Duitse oefenloopgraven uit de Eerste Wereldoorlog.