Beschermd monument

IJzerwinkel met magazijn

Beschermd monument van 17-07-2001 tot heden

ID
12453
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12453

Besluiten

Herenhuis, ijzerwinkel met magazijn en woonhuis
definitieve beschermingsbesluiten: 17-07-2001  ID: 3756

Beschrijving

De modernistische ijzerwinkel naar ontwerp van architect H. Hoste met magazijn en woonhuis te Wervik, is beschermd als monument.Waarden

IJzerwinkel met magazijn en woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde de eerste toepassing van een betonnen skelet in de winkelbouw in België. Tevens getuigt deze woning hoe H. Hoste beïnvloed werd door de nieuwe esthetische theorieën, waarmee hij had kennisgemaakt in Nederland. Zo is de detaillering van de trap duidelijk geïnspireerd door De Stijl, en herinnert het gestructureerd glas in ijzeren profielframe aan de composities van Mondriaan.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een werk van een internationaal belangrijk architect die erin slaagt de principes van De Stijl-beweging op een eigen manier te interpreteren. Tevens speelde hij een pioniersrol in de doorbraak van de moderne architectuur binnen Vlaanderen. Deze woning is representatief voor een fase (1918-1922) in de evolutie van Hostes oeuvre.


Aanduiding van

Is de bescherming van

IJzerwinkel met magazijn

Nieuwstraat 39, 39B (Wervik)
Modernistische ijzerwinkel naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge) van 1920; eerste toepassing in België van een betonnen skelet in winkelbouw. Symmetrisch opgevat, "kubistisch" gebouw.