Villa Le Chalutier met tuin

Villa Le Chalutier met inboedel en tuin

De bescherming als monument omvat Villa Le Chalutier met inbegrip van de inboedel en de tuin.

Waarden

Villa Le Chalutier met inboedel en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De villa is een waardevolle schakel in het (nog te verrichten) wetenschappelijk onderzoek naar:
- het leven en werk van kunstenaar Louis Van den Eynde
- kunstenaarsateliers aan de Vlaamse kust
- de relatie tussen de ligging van deze ateliers en de Belgische schilderkunst van het begin van de 20ste eeuw; maritieme thema's, ...
- architectuurhistorisch onderzoek naar de ontwikkeling van zomerresidenties en urbanisatie van kustgebieden
- het artistieke productieproces, scheppingsproces van een vroeg 20ste-eeuwse kunstenaar (schildersmateriaal, ... )

sociaal-culturele waarde

Als uiterst belangrijk voor het cultuurtoerisme van de gemeente, de streek en Vlaanderen in het algemeen.
- Als kunstgalerij en ontmoetingsplaats voor lokale kunstenaars, liefhebbers en kusttoeristen, een centrum van socio-culturele leven in het De Panne van het tweede kwart van de 20ste eeuw.

in casu architectuurhistorische waarde:
- De architectuur van de villa en de aanleg van de tuin is representatief voor de verkavelingsvorm en traditionele baksteenarchitectuur met sobere cottagestijl-inspiratie in de Dumontwijk in De Panne.
- Het interieur is een uitzonderlijk gaaf en volledig tijdsdocument, representatief voor de interieurinrichting van de hogere middenklasse in de jaren 20, 30 en 40 van de 20ste eeuw.
- Als uitzonderlijk gaaf bewaard gebleven ensemble van meubilair, decoratieve uitrusting en huisraad uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.
- Als typologisch belangrijk en intact gebleven exemplaar van een kunstenaarsatelier, woning en tuin, als resultaat van de samenwerking architect(en) Rémy-Dumont en de kunstenaar Louis Van den Eynde.
- Als uniek en vrij volledig bewaard gebleven decoratief en artistiek ensemble van een decorateur-kunstenaar uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

artistieke waarde

Als een intact gebleven kunstenaarsatelier met uitrusting van decorateur en kunstschilder Louis Van den Eynde.
- Als bewaard gebleven artistieke productie van Louis Van den Eynde: schilderijen, tekeningen, grafiek, ...
- Als een unieke collectie eigentijdse kunstwerken, siervoorwerpen en antiek, verzameld door kunstenaar Van den Eynde.
- Het interieur is gedeeltelijk een ontwerp van de kunstenaar en is zodoende een deel van diens artistieke oeuvre.

Villa Le Chalutier

Bortierlaan 25 (De Panne)
De zomerresidentie met kunstenaarsatelier Le Chalutier behoorde oorspronkelijk toe aan de kunstenaar Louis Van den Eynde en zijn echtgenote mevrouw Jeanne Catherine Deweerdt.