Klooster Grauwe Zusters Franciscanessen: kloostermuur

Grauwe zustersklooster: kloosterkapel en -muur

De oude kloostermuur van het Grauwe Zustersklooster te Wervik, is beschermd als monument.

Waarden

De oude kloostermuur van het klooster der Grauwe Zusters is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde van oudsher, confer de afbeelding op de kaart van Sanderus 1641, de begrenzing van het kloosterdomein.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een structuurbepalend en voornamelijk een zichtbepalend element in de aanleg en het straatbeeld van de stad Wervik.

Klooster grauwe zusters franciscanessen

Grauwe Zusterstraat 2, 2B, Speiestraat 23, 23A (Wervik)
Klooster, waarvan de stichting opklimt tot de late 14de eeuw. Bakstenen gebouwencomplex omvattende aan de Grauwe Zusterstraat links klooster en kapel met achterliggende, ommuurde kloostertuin, en rechts klaslokalen en latere uitbreidingen aan de Speiestraat. De huidige gebouwen dateren uit de 19de en 20ste eeuw, namelijk de neoclassicistische kapel werd heropbouwd in 1834, en het klooster omvat een neogotisch hoofdgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw en vleugels uit de vroege 20ste eeuw, onder andere heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Langs beide straten is ook een rest van de voormalige kloostermuur bewaard.