Site van de Oostmolen: windmolen

Stenen windmolen, windmolen Kleinen Molen en stenen Poldermolen van de Moeren

Beschrijving

De windmolen, bijgenaamd Kleine Molen of Oostmolen, is beschermd als monument. Op 26 maart 1998 werd het molenaarshuis (inclusief de stalvleugel en lage annex) beschermd als monument en werden de molen en het molenhuis samen met hun omgeving beschermd als dorpsgezicht. Het achterliggende schuurtje en de mechanische maalderij ten oosten van de molen werden nadien eveneens beschermd als monument op 4 december 2003.

Waarden

De windmolen, genaamd Kleinen Molen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Site van de Oostmolen

Warandestraat 29, 29A-B (Gistel)
De site van de Oostmolen bestaat uit een windmolen, een molenaarswoning met stalvleugel en annex, een achterliggende schuur en een mechanische maalderij. De Oostmolen is een standaardmolen op torenkot, die zowel als koren- als oliewindmolen dienst doet.