Beschermd monument

Oorlogsmonument

Beschermd monument van tot heden

ID
12464
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12464

Besluiten

Bronzen beeld voor de militaire en burgerlijke doden
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-2010  ID: 4695

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het oorlogsmonument opgericht voor de Wervikse militaire en burgerlijke doden van de Eerste Wereldoorlog, is beschermd als monument.



Waarden

Bronzen beeld voor de militaire en burgerlijke doden van Wervik, met uitsluiting van sokkel en aanpalende gedenkmuur, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

historische waarde

in casu militair-historische waarde:
Als zijnde een bronzen standbeeld van een soldaat dat bijzonder gedetailleerd en zeer nauwkeurig uitgewerkt is. Het gaat om een duidelijk herkenbare Belgische soldaat, met kledij en uitrustingsstukken die eigen waren voor soldaten uit het oorlogsjaar 1918.

artistieke waarde

Als zijnde een aangrijpend bronzen beeld van een gewonde, doodvermoeide soldaat in wapenuitrusting, met lauriertakken in de hand. De soldaat heeft zich als het ware losgerukt uit het strijdgewoel en biedt deze ruiker aan de gesneuvelden met een gebaar van diep eerbetooi. Het beeld van de soldaat is enerzijds bijzonder getrouw en gedetailleerd uitgewerkt, maar tegelijk worden gedachten en gevoelens treffend uitgedrukt. Men spreekt van expressionistisch realisme, anderen noemen het een beheerste emotionele weergave. Het beeld is het werk van beeldhouwer Jules Bernaerts, die na de Eerste Wereldoorlog meerdere oorlogsgedenktekens realiseerde.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsgedenkteken

Pastorijstraat (Wervik)
Gedenkteken oorspronkelijk opgericht voor de Wervikse militaire en burgerlijke doden van de Eerste Wereldoorlog, van de hand van Jules Bernaerts. Het gedenkteken werd onthuld in 1923.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.