Landhuis met tuin: landhuis

Zeevisserijschool De Golfbreker en omgeving

Beschrijving

Het voormalige landhuis, later Zeevisserijschool De Golfbreker, is beschermd als monument. De onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht, het monument maakt geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

Het voormalige herenhuis, thans Zeevisserijschool De Golfbreker, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Het betreft een fraai en gaaf bewaard herenhuis in eclectische stijl van kort na de Eerste Wereldoorlog (1921). De architectuur-historische waarde ligt onder meer ook vervat in het verzorgde eclectische interieur, dat representatief is voor de levensstijl van de toenmalige burgerij.

Landhuis

Kursaalstraat 55 (Knokke-Heist)
In 1919-1921 gebouwd naar ontwerp van architect Robert Neirynck als privé-woning van Gustaaf De Jonghe, aannemer van bouw- en waterwerken. Sinds 1947 zeevisserijschool "de Golfbreker", vanaf 1983 "Visserijschool van de Vlaamse Gemeenschap", vanaf 1995 "Provinciaal Maritiem Instituut". De "Golfbreker" is beschermd als monument, de onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht. Omgevende siertuin afgesloten door recenter hek op originele lage bakstenen voet met hardstenen ornamentele hekpijlers en smeedijzeren toegangshekken.