Amerikaans hospitaal

Het Amerikaans hospitaal te Wervik, is beschermd als monument.

Amerikaans hospitaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een zeldzame getuige van de moeilijke leefomstandigheden van de eerste naoorlogse jaren en de hoge nood aan medische voorzieningen. De gebouwen dienden verschillende medische diensten te huisvesten, waaronder ziekenzalen, een behandelingskamer voor gewonden door munitie, een operatiekamer, een materniteit en een sanatorium.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde gebouwen van een hospitaalcomplex uit 1919-1921, gekenmerkt door een vrij sobere baksteenarchitectuur. Met weinig middelen is een doordachte aanleg gerealiseerd, door de vleugels in U-vorm rond een plein te situeren en de symmetrische logica door te trekken tot en met de afsluitingsmuur aan de straatzijde. Typerende elementen zijn de afwisseling van éénlaagse gebouwen met haakse gebouwen met puntgevels, onder zadeldaken met ruitvormige schalies. Zeer zeldzaam is de lichtstraat op het westelijk gebouw. Het metselwerk wordt gekenmerkt door verdiepte muurvelden en dunne bakstenen pijlers, die de gevels ritmeren.

historische waarde

Als zijnde een hospitaalsite, die vlak na de oorlog in een half verwoeste stad is opgetrokken met de hulp van het Amerikaanse Rode Kruis.Liefdadigheidsinstanties zoals het Amerikaanse Rode Kruis speelden in de kapotgeschoten frontstreek een cruciale rol in de ontwikkeling van initiatieven die de harde naoorlogse leefomstandigheden voor de terugkerende burgerbevolking enigszins draaglijk konden maken.

Koestraat 23, 27 (Wervik)
Gebouwen van een voormalig hospitaal, opgetrokken net na de Eerste Wereldoorlog met de hulp van het Amerikaanse Rode Kruis.